Да не се малку многу 64 километри за малиот Марко?

Министерката Царовска, наместо преку Фејсбук да го поддржува потфатот (на малиот Марко Пејчиновски кој најави дека ќе плива ултрамаратон на 28 август) требаше да си го постави прашањето: да не се малку многу 64 километри?

Милорад Стојмановски
Милорад Стојмановски

Пливачката федерација премолча дека минималната возраст за маратони од 10 км е 14 години, а АМС уште и го награди „подвигот“ штетен по здравјето на Марко, пишува Милорад Стојменовски во колумна за „Слободен Печат“.

„Во 1988 година, 11-годишниот Тoм Грегори стана најмладиот пливач што го препливал Ламанш. Му требаа речиси 12 часа за да совлада 50-ина километри. И ден-денес ја носи титулата најмлад пливач што го препливал каналот, зашто тамошната Пливачка асоцијација, која издава дозволи за овие обиди, веднаш потоа ја ограничи минимална возраст за сите вонаби-маратонци, прво на 12 години, а во 2000 година и на 16 години. Грегори лани, 30 години по „подвигот“, напиша книга во која вели дека целиот потфат бил грешка. „На моменти задремував, халуцинирав, болката во рамото и колкот ме доведуваше до агонија,“ напиша Грегори.

Текстот на Стојменовски ТУКА.