Режиси секој трет граѓанин на ЕУ изјавил дека имал искуство со купување на фалсификуван производ, но дека не знаел дали производот е оригинален, бидејќи постојат значителни разлики меѓу земјите-членки на ЕУ, покажува објавената студија „Европски граѓани и интелектуална сопственост“, која е спроведена од Канцеларијата за интелектуална сопственост на ЕУ.

Земјите со најголем број на измамени потрошувачи се: од Бугарија (19 проценти), Романија (15 проценти) и Унгарија (15 проценти).

Од друга страна, најмалку измамени се меѓу Швеѓаните (два проценти) и Данците (три проценти).

Според податоците на Евростат, повеќе од 70% од граѓаните на ЕУ купувале преку Интернет во текот на претходната година.

Проценките велат дека фалсификатите сочинуваат 6,8 проценти од вкупниот увоз во вредност од 121 милијарда евра. (Пари)