Од јануари до октомври минатата година, странски државјани и фирми купиле недвижен имот во Црна Гора во вредност од 370 милиони евра, покажуваат податоците на Централната банка на таа земја, што е силен пораст во однос на претходните години.

Според црногорските вести, во последните пет години странците купиле црногорски недвижен имот за 1,2 милијарди евра.


Најмногу недвижен имот лани купиле германски државјани и фирми од таа земја – вредни 57 милиони евра, а потоа следат Русите кои инвестирале 50 милиони во недвижен имот.

На трето место се граѓаните и фирмите од Србија со 42 милиони, а на четврто се клиентите од Соединетите Американски Држави со 32 милиони евра.

На петтото место се инвеститорите од Турција со 30 милиони, потоа Украинците и Швајцарците со по 15 милиони, Босанците и Херцеговина со 14 милиони и Британците со 12 милиони.

Црна Гора на странците им беше интересна како земја во развој со голем туристички потенцијал и поради големиот број ексклузивни туристичко-станбени проекти, бидејќи очекуваат дека цените на овие имоти нема да паднат, односно ќе можат само да се зголемат со развојот на овие проекти, пренесува Фена.

Исто така, на растот на продажбата на недвижности на странци минатата година, според Вијести, најмногу влијаела имплементацијата на програмата за економско државјанство, каде што со купување недвижен имот, односно станови во туристичките центри на југот за 450.000 евра и во северно и во неразвиените општини за 250.000 евра се стекнале со право да добијат државјанство.