Иако има и земја и услови за сопствено производство Македонија е зависна од увоз на храна. Можеби најголемиот проблем настана кога ја исклучивме струката од земјоделтвото, а агрономите од терен.

Друг проблем е што македонските земјоделци се селат во странство бидејќи имаат големи познавања во процесот и се многу барани, а младите се незаинтересирани за овој процес на производство на храна, вели универзитетскиот професорот Ордан Чукалиев.