Четвртина од Хрватите не сакаат вакцина, 15 % се двоумат

Translation results

Директорот на Хрватскиот институт за јавно здравје Крунослав Чапак ги објави резултатите од анкетата според која 25 проценти од граѓаните апсолутно одбиваат каква било вакцинација.

Во исто време, 10 до 15 проценти се двоумат дали да ја примат вакцината.


„Според нашите анкети, околу 25 проценти од Хрватите тврдоглаво ја одбиваат вакцината, каква било вакцинација, не само против круната.

Околу 10 до 15 проценти се двоумат, мора да влијаеме на нив, а остатокот ќе биде вакциниран”, изјави Чапак за N1 ТВ коментирајќи го слабиот одѕив.

Според него, само една третина од граѓаните поканети на „пробна“ вакцинација организирана во Загреб во вторникот, се одѕвале на на повикот, пренесува Хина.

Денес започнува „вистинска“ масовна ревакцинација во главниот град на Хрватска, кога властите очекуваат 1.500 граѓани, па сите медиуми апелираат луѓето да дојдат и да се вакцинираат.

Вчера во Хрватска има[e 735 нови случаи на коронавирус од направени 6.333 тестови, а починале 30 лица.