Индексот на московската берза RTS скокна во втората недела од октомври и за прв пат во една деценија се проби над границата од 1.800 поени

Рускиот Сбер, порано познат како Сбербанк, деновиве стана највредната банка во Европа, надминувајќи го британскиот HSBC.

Индексот на московската берза РТС скокна во втората недела од октомври и за прв пат во една деценија се проби над границата од 1.800 поени.

Иако водечкиот индекс на RTS порасна за околу 32 проценти од почетокот на годината, најголем дел од инвестициското внимание е насочено кон банкарскиот сектор, кој порасна за над 70 проценти од почетокот на годината, пренесува хрватски Тпортал.

Цената на акциите на Сбербанк скокна на највисоко ниво на сите времиња. Една акција вредеше повеќе од 366 рубли (RUB), или 5,1 американски долари, а пазарната капитализација надмина 8,25 трилиони руби или 113 милијарди долари, дури 30 милијарди над британската HSBC.

Рускиот гигант ги искористи претходните две години за важни стратешки одлуки. Стратешки, Сбербанк ќе се сврти кон финтек и интернет услуги во наредните години.

Околу 100 од 13.000 филијали на банката веќе се трансформирани во рамките на новиот екосистем, а се планира да се отворат уште околу шест илјади.

Покрај тоа, Сбербанк излезе надвор од самиот банкарски бизнис. Само деновиве, беше објавено дека најголемиот руски заемодавател и интернет компанијата Mail.Ru инвестираа дополнителни 12,2 милијарди рубљи во нивната заедничка инвестиција во возење и испорака на храна.

Пред неколку месеци, Сбербанк објави дека има намера да го намали присуството на европскиот банкарски пазар поради влошување на геополитичките услови. Тие веќе ја напуштија Турција и размислуваат како да го намалат своето присуство во Европа.

Сбербанк е присутна во Европа со виенската групација Сбербанк Европа, која е во целосна сопственост на неа. Сбербанк Европа работи на осум европски пазари – во Австрија, Босна и Херцеговина (БиХ), Хрватска, Чешка, Унгарија, Словенија, Србија и Германија.

Цената на акциите на Сбербанк скокна на највисоко ниво на сите времиња.