Цели 1660 денови владата на СДСМ не спроведува владина одлука и јавно дадено ветување за изградба на објект од државен интерес.

На 4 април 2018 владата донесла одлука да гради нова зграда на Државниот архив.


До ден денеска за овој објект кој стои во одлука на владата во која бил и сегашниот премиер а тогаш заменик министер за финансии, нема ни камен темелник.

За одлуката на владата тогаш медиумите известуваа како за проект кој брзо ќе биде изграден. До ден денешен нема абер од нов Државен архив.

Каква е ситуацијата сега во Државниот архив најдобро се гледа од репортажата на Радио Слободна Европа.
https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2-%D0%B6%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%98-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%B4-/32147224.html