По бугарската фашистичка окупација на Македонија во 1941 година окупационите власти организирале групи од водечки интелектуалци, историчари, професори и други пропагандисти кои ги крстареле македонските села и градови.

Целта на бугарските окупатори била да ги убедат Македонците дека тие и Бугарите се ист народ.

Во прогласите што ги читале пред македонскиот народ бугарските пропагандисти воопшто не го споменувале Гоце Делчев затоа што тој не бил доживувам од бугарската власт, историографија и наука како Бугарин туку како Македонец, открива историчарот Митко Б. Панов во емисијата Заспиј ако можеш со Горан Момироски и Драган Милосављевиќ што се емитуваше минатата недела.

Панов во емисијата чита детали од бугарските прогласи до Македонците и докажува дека Бугарија воопшто не го сметала Делчев за свој револуционер.

Делот од едмисијата каде Панов зборува на оваа тема е по 45 година минута.