Бугарскиот парламент на маки откако ИТН ја напушти владата

Бугарското народно собрание денеска, 10 јуни, на вториот парламентарен ден, откако лидерот на „Има таков народ“ Слави Трифонов објави дека повлекува министри од својот кабинет со што практично се распушти четирикратната коалиција – не успеа да обезбеди кворум.

За почеток на седницата биле пријавени 119 пратеници, а потребни се најмалку 121. Претседавачот Никола Минчев даде пауза за да им даде време на уште најмалку двајца пратеници да се појават на своите работни места.


Националното собрание вчера успеа да започне со работа со минимален кворум од 121 пратеник, дури откако пратениците на опозициската ГЕРБ на Бојко Борисов, со задоцнување од околу еден час влегоа во салата.