Охридската архиепископија била основана од царот Василиј II Бугароубиецот по падот на Самуиловова Бугарија под византиска власт во 1018 година.

Сите историски извори сведочат дека нејзините верници главно биле бугари, историчарот проф. Христо Матанов, специјалист по средновековна бугарска и балканска историја во интервју за БГНЕС.

Интервјуто доаѓа два дена по „шпекулациите“ во македонската јавност дека на последната сртедба на мешовитата македонско-бугарска Комисија за историјата на „дневен ред“ се нашла и Охридската опозиција, што македонскиот тим го негира.

Но, јавноста бара да се објави записникот од средбата

Митанов вели дека Охридската архиепископија „ е многу важна црковна институција која развива чувство за автокефалност, се спротивставува на Цариградската патријаршија“.

За етничкиот карактер на верниците имаме голем број историски записи од таа ера и сите велат дека во голема мера биле бугари.

Охридската архиепископија е создадена во годината на освојувањето на Првото бугарско кралство и ги опфаќа нејзините епархии.

Се нарекува и Бугарска архиепископија, а поглавар е архиепископот на цела Бугарија.

Бугаринот Јоан Дебарски од Бигорскиот манастир е прв поглавар на Охридската архиепископија, тврди, бугарскиот професор.