Бугарски историчар: РСМ е последниот резерват на титовиот македонизам, сведоци сме на некаков „Парк Јура“

Бугарскиот историчар Пламен Павлов го коментира за тамошното Радио Фокус отпорот во Македонија за промени на Уставот со кои би биле впишани и Бугарите во него.

„РСМ е последниот резерват на титовиот македонизам. Сведоци сме на еден вид ‘Парк Јура’. На прв поглед е смешно, но тоа е факт“, вели тој. „Сведоци сме на уште една апсурдна сцена со разгледување прашање кое е совршено јасно. Во салата на македонското народно собрание речиси и да нема сомнеж дека во РСМ живеат Бугари. Упорноста на т.н. опозиција, пред сè на т.н. ВМРО-ДПМНЕ, е показател за стравот од вистината и за неподготвеноста да се тргне по европскиот пат. Однесувањето на Христијан Мицкоски и на неговите сопартијци зборува за одбивање да влезат во ЕУ и за самостојно владеење, а пред сè за следење странски мантри, посебно на Москва и на Белград“.


„Според мене, огромен дел од општеството е убедено дека РСМ треба да биде во ЕУ. Друго прашање е колку овој театар на апсурдот влијае врз него“, коментира историчарот.

„Каков и да е резултатот од промените во Уставот, тоа нема да го смени фактот дека во Северна Македонија има Бугари“, категоричен е Павлов.

Според него, сосема е можно измените да поминат во скопското Собрание. Но, ако тоа не се случи: „Тоа ќе биде груба грешка, злосторство на дел од политичката елита против сопствениот народ и неговата иднина“, убеден е професорот Пламен Павлов.

„Со загриженост гледаме што се случува, бидејќи она што се случува во Скопје навистина оди подалеку од нормалното политичко однесување“, резимира историчарот.