„Вазраждане“ (Преродба) започнува програма за едукација на европските партнери за фактичката вистина за македонскиот јазик, соопшти лидерот на партијата Костадин Костадинов преку соопштение од собраниската говорница.

Тој прецизираше дека оваа недела пратеничката група ќе ја претстави книгата со целото досие на Никола Вапцаров, во кое тој е дефиниран како Бугарин.


„Ќе зборуваме во ЕУ во седиштето на европските институции“, посочи тој. „Македонија е бугарска, секогаш била и ќе биде“, категорично рече Костадинов.

Тој веќе потсети на дискусијата за усвојувањето на македонскиот јазик во Европскиот парламент, на мислењето на Урсула фон дер Лајен, како и на „провокација од непостоечка невладина организација (Клубот „Никола Вапцаров“ во Благоевград) на оваа тема во неделата“.

„Се потврдија стравовите на „Вазраждане“. Она што предупредувавме дека ќе се случи – веќе се случува. Додека се потпишуваше договорот за преговори на РСМ за влез во ЕУ, Урсула фон дер Лајен објасни дека македонскиот јазик постои. На дневен ред ќе бидат тврдењата за непостоечки малцинства во Бугарија“, договорил Костадинов.

Т.н. македонски јазик е пред официјализирање во ЕУ. Ќе имаме преводи од македонски на бугарски и обратно. Ова е сериозно национално предавство“, смета Вазраждане.