Вратата на „Гаспром“ не е конечно затворена и „Булгаргаз“ продолжува да води одредени разговори со рускиот монопол. Во студиото на Нова ТВ, претседателот на Управниот одбор на „Булгаргаз“ Иван Топчијски призна дека разговорите биле тешки.

„Не знаеме како ќе се развива кореспонденцијата, но постои можност за продолжување на испораките – се работи за договорот што го имаме до крајот на годината.

Хипотетички, можно е да ги променат условите. Ние не ја затворајте страницата се додека има гаранции дека нема да има ризици за „Булгаргаз“ доколку се променат условите“.

Од „Булгаргаз“ редлогот за поскапување на природниот гас за 60 отсто од август, го оквалификува како „навистина шокантен и висок“, но веќе е поднесен. Единствената добра вест е што тоа се случува во месец август кога потрошувачката е мала.

Првиот човек на „Булгаргаз“ нагласи дека понудата за за течен гас од САД, добиена од кабинетот „Петков“ е прифатена под услов. „…да се обезбеди инфраструктурата за седумте доставки“.