Кандидатката за премиер на ГЕРБ/СДС, Марија Габриел, предлага експертска влада со мандат од една година.

„Без коалиција. Кабинетот што ќе го предводам ќе биде целосно стручен“, појасни таа.

Рече дека разговорите да продолжат со цел да се состави експертска функционална влада.

Мандатот од една година, сполред неа се наметна како приоритетот за излез од политичката криза, нормализирање на работата на институциите, објасни кандидатката за премиер.
Таа додаде дека до крајот на годинава ќе бидат донесени два буџета.

Гебриел посочи и дека има дијалог меѓу парламентарните партии. Според неа, сега мора да се покаже амбиција за Бугарија да има функционална влада.