Бугарија има гас за август, а 7-те танкери американски течен гас се само понуда

Created with RNI Films app. Preset 'None'

Вршителот на должноста бугарски премиер Галаб Донев вели дека земјата има обезбедено природен гас до крајот август, но за септември, октомври и декември нема сигурно снабдување.

„Ќе бараме извори на диверзификација за снабдување со гас во Бугарија за да ја обезбедиме целата потребна количина, вклучително и за бизнисот.
Според него 1/3 од потребните количини не е покриена, а 7-те танкери (американски течен гас договорени од екс премиерот Кирил Петков – н.з.) за кои се зборува „се само понуда“, вели в.д. премиерот.

„Ќе го прошириме кругот за преговори и ќе бараме од сите можни извори, за да нема аукции од ден на ден, од час во час и од недела во недела“, вели Донев.

Created with RNI Films app. Preset ‘None’