Буџетскиот суфицит на Русија зголемен за повеќе од четири пати во ноември!

Буџетскиот суфицит на Русија се зголеми за повеќе од четири пати во ноември, забележувајќи уште еден месец на значителен раст на приходите од фосилните горива, се вели во најновиот извештај на Министерството за финансии.

Податоците објавени во понеделникот покажуваат дека вишокот достигна 557 милијарди рубљи (9 милијарди долари) во првите 11 месеци од годината. Тоа е повеќе од 128,4 милијарди рубљи (над 2 милијарди долари) пријавени за периодот јануари-октомври.

Во извештајот се вели дека приходите од нафта и гас се зголемуваат, надминувајќи ја целта за целата година уште во првите 11 месеци. Буџетот доби повеќе од 10 трилиони рубљи (околу 160 милијарди долари) приход од извозот на енергија, што е зголемување за 111,7 проценти за годината.

Според проценките на Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА), приходите од нафта и гас сочинуваа речиси половина од федералниот буџет на Русија во 2021 година.

Аналитичарите го припишуваат фискалниот суфицит на дивидендите и на неочекуваниот данок што го плаќа енергетскиот гигант „Газпром“. Привремените неочекувани плаќања беа одредени од Владата откако руските нафтени и гасни компании објавија рекорден профит оваа година, и покрај санкциите од Западот.

Според законот, кој беше потпишан од претседателот Владимир Путин во ноември, извозниците на енергија во земјата ќе треба да плаќаат зголемени даноци на вишокот профит до 2025 година. Се очекува даночните промени да додадат дополнителни 50 милијарди долари во државната каса во следните две години.