Буџетскиот дефицит во јануари над двојно поголем во однос на првиот месец лани

Буџетот на Македонија беше во дефицит од 2,7 милијарди денари (53,4 милиони УСД или 43,6 милиони евра) во јануари, во споредба со кусокот од 1,2 милијарди денари во истиот месец минатата година, покажуваат податоците на Министерството за финансии.

Консолидираните приходи на буџетот изнесуваат 14,8 милијарди денари во првиот месец од годинава, во споредба со 15,6 милијарди денари во јануари 2020 година, бидејќи даночните приходи паднаа на 50 милиони денари од 103 милиони денари, покажуваат бројките.


Вкупните расходи во јануари се искачија на 17,5 милијарди денари, во споредба со 16,8 милијарди денари во истиот месец претходната година.

На крајот на 2020 година македонскиот буџет беше во дефицит од 53,9 милијарди денари, наспроти јазот од 13,6 милијарди денари на крајот на 2019 година.

Парламентот во декември го усвои буџетот за 2021 година со планиран дефицит од 4,9 проценти од бруто домашниот производ.