Бучковски: Бугарија годинава ќе ја тргне блокадата за Македонија

Специјалниот пратеник на македонската влада за решавање на спорот меѓу властите во Скопје и Софија, Владо Бучковски, е убеден дека во наредните месеци Бугарија ќе ја укине блокадата за почеток на преговорите за членство на Македонија во ЕУ.

„Во 2021 година Бугарија немаше редовна влада цели 8 месеци. Во земјата имаше три парламентарни и еден претседателски избори. Тоа сериозно влијаеше на нашите напори да најдеме заемно прифатливо решение и да ја укинеме блокадата на нашиот пат кон ЕУ“, вели Бучковски за порталот Локално.

Според него, „и покрај овие непредвидени околности, постигнат е напредок во градењето доверба меѓу двете земји“. Временската рамка за овие работни групи, кои ќе бидат исполнети со интензивни состаноци, може да се скрати. Во тоа сум убеден, но ситуацијата ќе биде појасна по средбата на новиот македонски премиер Димитар Ковачевски со неговиот бугарски колега Кирил Петков, која е закажана за средината на јануари, изјави Бучковски за порталот „Локално“.

„Во 2022 година очекувам да се постигне взаемно прифатливо решение со Бугарија. Решение кое ќе се заснова на меѓусебно почитување и ќе се одржи.

Бугарската блокада ќе биде укината.

Почетокот на преговорите со ЕУ конечно ќе биде реалност. рече Бучковски.