Британскиот суд го одби барањето на САД за екстрадиција на Џулијан Асанж, основачот на Викиликс.

САД го товарат 49-годишниот Асанж за 18 точки од обвиниението, за откривање на 500.000 класифицирани документи во 2010 година. Станува збор за доверливи документи кои детално ги опишуваат американските воени операции во Авганистан и Ирак.


BREAKING: UK judge refuses US request to extradite WikiLeaks founder Julian Assange on espionage charges. https://t.co/itjnpHJzgq

— The Associated Press (@AP) January 4, 2021

Одлуката за екстрадиција е донесена по повеќе од десет години меѓународни правни заплеткувања и полемики што го следат случајот на Асанж.

Шведска беше првата земја што издаде потерница за Асанж во 2010 година, за наводно силување, по што обвинението беше повлечено.