Британците со петиција против титулата витез на Тони Блер

Повеќе од 100.000 Британци потпишаа петиција со која бараат на поранешниот премиер Тони Блер да му биде одземена највисоката титула витез.

На 31 декември, Тони Блер, тенисерката Ема Радукану, актерот Даниел Крег и лекарите кои се борат со пандемијата на коронавирус беа почестени со најпочитуваните титули и наредби на Обединетото Кралство. Истиот ден, Елизабета Втора и ја додели највисоката титула и на Камила Паркер Боулс, сопругата на нејзиниот син, принцот Чарлс.

Петицијата е објавена утрово во 06:30 часот документот го потпишале над 108.000 луѓе.

Во петицијата се истакнува дека Блер направил „ненадоместлива штета на уставот на земјата“ и на „самата структура на општеството на нацијата“.

„Тој е лично одговорен за смртта на голем број невини цивили и нивната вмешаност во различни конфликти. Тоа е единствената причина поради која тој мора да одговара за воени злосторства. Тони Блер е човекот кој најмалку ја заслужува државната награда“.

Авторот на петицијата, лице со кориснички профил Ангус Скот, го повика премиерот Борис Џонсон да побара од кралицата Елизабета Втора да му ја одзеде титулата витез на Блер.

Блер ја водеше британската влада од 1997 до 2007 година, за кое време Британија учествуваше во инвазиите на Ирак и Авганистан.