Обединетото Кралство пред две години излезе од Европската унија, а речиси две третини од Британците поддржуваат референдум за повторно приклучување кон Унијата.

Истражување за „Индипендент“ покажува и дека бројот на луѓе кои се против друго гласање падна на помалку од една четвртина од гласачите кои сега се против референдум.

Обединетото Кралство официјално ја напушти ЕУ на 31 јануари 2020 година, но за време на „транзицискиот период“ ги почитуваше законите на Брисел и остана на единствениот пазар до 31 декември 2020 година. Оттогаш, Британците веруваат дека економијата, Обединетото Кралство глобалното влијание и способноста за контрола на сопствената граница се влошиле, покажуваат и истражувањата.

Се чини дека ова придонесе за зголемување на бројот на оние кои сакаат иден референдум за членство. Бројот на оние кои велат дека треба да има уште едно гласање сега е 65 отсто, во однос на 55 отсто во истиот период минатата година.

22 отсто од Британците сакаат референдумот да се одржи веднаш, 24 отсто во следните 5 години и 11 отсто во следните 6-10 години.

Само 4 отсто сметаат дека треба да се одржи втор референдум за повеќе од 20 години, додека оние кои велат дека никогаш не треба да има нов референдум паднале од 32 на 24 отсто.

Истражувањето покажа дека 54 отсто од граѓаните сега велат дека Брегзит е погрешна одлука, во однос на 46 отсто минатата година, на првата годишнина од излегувањето на Велика Британија.

Вкупно 56 отсто од Британците сега мислат дека напуштањето на ЕУ ја влошило економијата, од 44 отсто. Половина од Британците мислат дека тоа ја влошило способноста на Обединетото Кралство да ги контролира сопствените граници, што беше клучно ветување на поддржувачите на Брегзит, од 43 на 50 проценти.

Процентот на луѓе кои мислат дека тоа го влоши глобалното влијание на Британија сега е 50 отсто, од 39 отсто.

„Индипендент“ пишува дека дури и некои поборници за Брегзит стануваат фрустрирани.