На денешните критики од поранешниот претседател, премиер и лидер на СДСМ, Бранко Црвенковски, за Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Бугарија реагира новинарот Борјан Јовановски, кој го зеде во одбрана потписникот Зоран Заев, споредувајќи го со некогашниот државен секретар на САД, Хенри Кисинџер, и со британскиот експремиер Винстон Черчил.