И денеска бојкотот на наставата кои го организираа родителите на Фејсбук групата против дигитализација на учебниците.

– Бојкотот си тече, исто како и во четвортокот. Забележителен е притисокот на децата и родителите од страна на наставниците – вели воспитувачката Драгана Спасевска за „Слободен печат“, која стои зад групата на родители организирани преку Фејсбук групата „Учебници и настава мора да има“.

Бојкотот продолжува откако најпрво беше организиран во четвртокот, а Спасевска вели, доколку од МОН не одговорат на барањата на родителите, ќе следува протест.

– Ќе ја чекаме прво министерката Мила Царовска да не побара. Пет дена од барањето изминуваат во четврток. Ако не се одговори на нашите барања , во недела ќе имаме мирен протест – додава Спасевска.

Минатата недела родителите пред МОН ги кажаа своите барања: стопирање на постапката за законот за дигитализација на учебниците, јавна дебата за законот со учество на стручни лица, како и родителите конечно да бидат вклучени во водењето на образовните политики.