Лидерот на ГЕРБ и поранешен бугарски премиер Бојко Борисов на Фејсбук напиша дека Гоце Делчев е симбол на заедничката историја и ги поврзува народите на Бугарија и РС Македонија.

„Денес се навршуваат 151 година од раѓањето на големиот бугарски револуционер и македонски комита Гоце Делчев, кој го даде својот живот за ослободување и автономија на Македонија и Одринска Тракија.

Гоце Делчев е симбол на заедничката историја што ги поврзува народите во Северна Македонија а Бугарија и денес!, напиша Борисов.

За македонскиот премиер Делчев не е македонски револуционер

За Ковачевски Гоце Делчев не е македонски туку голем револуционер