Блокада: Венецуела остана без бензин!?

Во Венецуела избија нови протести поради недостиг и дистрибуција на бензин, дизел и гас. Војската ја следи дистрибуцијата на гориво на повеќе бензински пумпи во неколку градови. Поради недостигот на гориво, возачите мораат да чекаат со часови…, објави Ројтерс.

Веста сама по себе е неверојатна ако се знае дека Венецуела е еден од најголемите светски извозници на нафта и има најголеми резерви на нафта во светот со околу 296,5 милијарди барели (20% од глобалните резерви). … Венецуела е еден од основачите на Организацијата за извоз на нафта Земји (ОПЕК).

Но, пред неколку дена, работатата на втората најголема рафинерија во земјата богата со нафта беше запрфена пред неколку дена, што доведе до новионезадопволство во јмавноста.Во рафинеријата се преработуваа по 310.000 барелио нафта секој ден што е далеку под капацитетот.

Министерот за нафта Мануел Кеведо вчера изјави дека дека нафтената индустрија на земјата е под опсада на американската влада, што предизвикува проблеми со снабдувањето.

Недостатокот на гориво се случува во време кога речиси секојдневно доаѓа до прекин  на електрична енергија.