WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 17: U.S. Secretary of State Antony Blinken listens as U.S. President Joe Biden speaks during a conference call on climate change with the Major Economies Forum on Energy and Climate, in the South Court Auditorium in the Eisenhower Executive Office Building on September 17, 2021 in Washington, DC. (Photo by Al Drago/Getty Images)

Американскиот државен секретар Ентони Блинкен најави формирање на нова британска, американска и ЕУ група, која ќе му помогне на украинскиот државен обвинител да ги документира, како што рече, воените злосторства и другите бруталности регистрирани во Украина.

„Новиот механизам, наречен Советодавна група за криминал (АЦА), ќе обезбеди стратешки совети и оперативна помош на Единицата за воени злосторства на Украинското обвинителство, законски конституиран орган одговорен за процесирање на воени злосторства и други злосторства во Украина“, рече Блинкен, пренесе Си-Ен-Ен.


Иако САД и нивните сојузници ги поддржуваат меѓународните напори да се изведат одговорните пред лицето на правдата, украинското обвинителство ќе игра клучна улога во обезбедувањето на одговорните за воените и другите злосторства да бидат изведени пред лицето на правдата.