Балканската истражувачка репортерска мрежа открива нов матен случај со вицепремиерот Артан Груби кој во неговото министерство за политички систем испраќал бројни тајни хонорарни за кои нема никакви јавни информации.

Во Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците, предводено од Артан Груби, со години работат 354 лица, додека годинава според предлог-буџетот оваа бројка може да се зголеми за 69, што значи дека ќе работат вкупно 423 Покрај нив, Министерството плаќа и дополнителна работна сила, пишува БИРН Македонија.


„Само во текот на 2022 година, над 40 пати, преку двете авторски агенции „Артпик“ и „Лиценца МК 2000“ се плаќале различни вредности: од 22.000 денари до над 300.000 денари месечно за „други договорни услуги“, која е цифра со која најчесто се водат хонорарните ангажмани“, пишува „Призма“.

Во текстот со наслов „тајни давачки во Министерството за Артан Грубит“, БИРН пишува дека преку овие две агенции, голем број државни институции, министерства, Владата, но и државни агенции и претпријатија ангажираат дополнителни работници.

БИРН пресметал дека само по овој основ Министерството платило околу 160.000 евра за една година, поточно лани.

„На пример, на 9 март биле исплатени над 14.000 евра во три трансакции. Во декември биле исплатени и 12.000 евра во три трансакции. Три пати во јануари, четири пати во февруари, три пати во март…“, велат од БИРН.

„Од 2016 година до денес преку агенцијата „МК 2000 лиценца“ се исплатени речиси 280.000 евра. На списокот за плаќање преку Секретаријатот е и агенцијата „Таг комуникации“. Ангажирана е само од 2015 година и под шифрата „друг договорен договор“ и биле исплатени авторски права во износ од 340.000 евра“, велат од БИРН.