Американскиот милијардер и основачот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс, купил малцински удел во Хајнекен Холдинг НВ, контролен акционер на втората по големина пивара во светот, за околу 902 милиони долари.

Основачот и филантроп на Мајкрософт минатата недела превзема 3,8 проценти од Хајнекен Холдинг, според документот на холандскиот регулатор АФМ. Тој купил 6,65 милиони акции Хајнекен Холдинг, во својата лична сопственост и уште 4,18 милиони акции преку Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс.


Вкупната вредност на купените акции е 848,2 милиони евра, според пресметките на Блумберг по завршната цена од 5 февруари.

Гејтс го купи уделот во истиот ден кога Фоменто Економко Мексико Саб започна со продажба на акции и сопственост во износ од 3,7 милијарди евра за дел од неговиот удел во Хајнекен. ФЕМСА, познатата мексиканска фабрика Кока-Кола и оператор на продавници, ги објави плановите за продажба на нивниот удел во Хајнекен минатата недела, по стратешкото испитување.

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, исто така, инвестираше и во холандскиот онлајн продавач на измешани производи пикник БВ и има 1,34% удел во холандското ѓубриво OCI NV.

Фондацијата веќе долго време е моќна организација во непрофитниот свет, вработувајќи скоро 1.800 луѓе и трошеше скоро 80 ​​милијарди долари од 2000 година.