„За време на првиот кабинет на Зоран Заев, тој на 1 август 2017 година го потпиша Договорот за пријателство и добрососедство со Бугарија, во јуни 2018 година, а потоа и Договорот од Преспа со Грција, со што стави крај на 25-годишниот спор. Земјата го смени името во Република Северна Македонија. На почетокот на 2019 г РСМ стана полноправна членка на НАТО“ .

Но, како што пренесува БГНЕС, поради неспроведување на Договорот со Бугарија, властите во Софија не поддржаа почеток на преговорите за членство на РСМ во ЕУ во декември 2020 година.

Овој став беше реафирмиран и годинава.

Бугарската страна своите позиции ги соопшти преку декларацијата на Народното собрание и Рамковниот став во октомври-ноември 2019 година.

Во начелниот коалициски договор на новата влада со Кирил Петков стои дека Бугарија ја задржува сегашната позиција и ќе се надоврзува на нашите билатерални односи.