MINSK, BELARUS Ц FEBRUARY 1, 2022: Belarus' President Alexander Lukashenko looks on during a meeting with St Petersburg Governor Alexander Beglov. Pavel Orlovsky/BelTA/TASS Ѕелорусси€. ћинск. ѕрезидент Ѕелоруссии јлександр Ћукашенко во врем€ встречи с губернатором —анкт-ѕетербурга јлександром Ѕегловым. ѕавел ќрловский/Ѕел“ј/“ј——

Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко, изјави дека Белорусија спровела специјална операција во Украина.

Тој додаде дека државата го направила тоа за да ги ослободи белоруските граѓани.

– Дојде до таму што овие никаквеци почнаа да ги фаќаат нашите луѓе таму, пред сè возачите на автомобили кои пристигнаа таму. Тие ни запленија 1.500 вагони, ни ги запленија автомобилите и до сто, според мене, нашите момци кои ги возеа овие камиони – рече Лукашенко.

Претседателот на Белорусија рече дека „ги предупредил Украинците дека ќе бидат принудени да спроведат операција за ослободување на овие луѓе“.

– Спроведовме таква специјална операција и ги ослободивме сите наши луѓе – рече тој, пренесува државната агенција Белта.

Лукашенко не навлегува во детали, но предложи луѓето кои учествуваа во оваа операција да добијат државни награди.

„Вонредно одржано, не ни забележавте. Тие се однесуваа лошо, моравме да реагираме“, рече Лукашенко.