Најголемиот конгресен центар на просtорите на бивша Југославија и еден од најголемите во Европа е ставен на продажба. По долги години неуспешни обиди за пронаоѓање на приватен партнер, Град Белград одлучи да понуди на продажба „Центар Сава“.

Како што истакна заменик-градоначалникот Горан Весиќ за „Политика“, идниот купувач ќе мора да плати минимум 27,4 милиони евра, што е сума на почетокот на цените, но тој исто така ќе мора да се обврзе да инвестира во нејзино реновирање, во рок од пет години. најмалку 50 милиони евра.

Идниот сопственик нема да може да ја пренамени функцијата на „Сава центар“ бидејќи оваа зграда е во процес да биде прогласено како културно добро, пренесува „Блиц“.