Поранешниот преговарач на ЕУ за Брегзит, Мишел Барние, кој се кандидира за претседател во Франција, предупреди дека и други земји ќе ја следат Велика Британија и ќе ја напуштат Европската унија, доколку тој не ги реформира своите правила за имиграција, објави АФП.

„Оние што мислат дека Брегзит е зад нас, дека преговорите се одвиваа добро и дека можеме да се вратиме на нашите вообичаени работи, прават многу сериозна грешка“, рече поранешниот еврокомесар за францускиот неделник Ле Поинт.

„Ако ништо не се промени, ќе има други „брегзити“, предупреди тој.

Барние, докажан еврофил, го повтори својот повик за мораториум на имиграцијата во Франција и вети нови правила што ќе им отежнат на луѓето трајно да се населат во земјата.

Тој бара Франција да се ослободи од надзорот на Европскиот суд.

„Не можеме да го направиме сето ова без да ја вратиме независноста на судството“, инсистираше тој.

Преземено од Њуз.бг