Администрацијата на Бајден побара од Конгресот 13,7 милијарди долари дополнителна помош за Украина, со цел да ја поддржи земјата погодена од војна во скапиот конфликт што покажува малку знаци за смирување, објави „Њујорк тајмс“.

7,2 милијарди долари ќе бидат искористени за да се дадат ново оружје и воена опрема на земјата, да се надополнат американските залихи и да се обезбеди друга поддршка поврзана со одбраната, изјавија претставници на администрацијата.

Дополнителни 4,5 милијарди долари ќе ја поддржат украинската влада, а 2 милијарди долари ќе бидат искористени за неутрализирање на ефектите врз снабдувањето со енергија од инвазијата на Русија.

Во мај, Конгресот одобри 40 милијарди долари за помош на Украина во борбата против руската инвазија.

Мајскиот пакет, поврзан со првичната итна инфузија на помош за Киев, која беше одобрена во март, е најголемиот пакет странска помош усвоен од Конгресот во најмалку две децении.