Австрија е против укинување на проверките на границите на Бугарија, Хрватска и Романија, кои се членки на ЕУ, соопшти австриското МВР, цитирано од ДПА.

Според министерот за внатрешни работи Герхард Карнер, сега, кога системот на надворешни граници не функционира, не е добро време да се гласа за продолжување на Шенген.

Според податоците на австриското МВР, од почетокот на годинава до австриската граница стигнале над 90.000 лица преку „балканската рута“. Од нив, 75.000 не биле претходно регистрирани во ниту една друга земја на ЕУ.

Во Шенген зоната, која обединува 26 земји, Бугарија, Романија, Хрватска, Ирска и Кипар се единствените земји од ЕУ кои не се дел од Шенген зоната, додека земјите кои не се членки на ЕУ се членки на Исланд, Норвешка, Швајцарија и Лихтенштајн.