Австрија ќе им зема пари на идните азиланти

На идните бегалци и на подносителите на барање за азил во Австрија ќе им бидат одземени пари, поточно по 840 евра, што ќе бидат користени за да се покријат делумно трошоците на постапката за обработка на барањата за азил, предвидува новиот заострен закон за барателите на азил, пишува австриски Der Standard.

Во исто време, нивните мобилни телефони ќе бидат анализирани со цел да се утврди точната траса на пристигнување во Австрија користејќи гео податоци.


Така, ако се утврди дека бегалец во Австрија пристигнал низ земја на Европската унија, тој ќе биде вратен таму во согласност со правилото на Даблин.

Досега, многу бегалци пристигнуваат во Австрија преку Хрватска.

Анализите покажуваат дека овој тип на интензивна проверка, како што е дополнително пријавено од, е поврзан со високи трошоци.

Новиот закон предвидува и полесно протерување на барателот на азил кој ќе згрешат пред законот,  пишува Der Standard.

Според весникот, стекнување австриско државјанство за бегалци во иднина ќе биде можно само по десетгодишен престој во Австрија, наместо досегашните шест години.

„Строгиот и ефикасен законот треба да се спречи злоупотреба на австриското право на азил“, изјави австрискиот министер за Херберт Кикл од десно популистичката Партија на слободата на Австрија.

Хуманитарните организации го критикуваа новиот суров закон, оценувајќи го како нехуман.