Австрија и Холандија ја блокираат Бугарија за Шенген


Европратеникот од ДПС Илхан Ќучук не гледа никакви индикации за конкретен рок до кога точно Бугарија ќе биде примена во Шенген по падот на мониторингот на Европската комисија за Бугарија и Романија.

Кјучук ги повика Австрија и Холандија да го следат европскиот пат, бидејќи ќе биде многу тешко доколку Бугарија и Романија поднесат тужби против двете земји.


Романија ќе ја тужи Австрија поради ветото за прием во Шенген зоната

Во одговор на прашање на News.bg, Ќучук објасни дека Бугарија ги исполнува критериумите за влез во Шенген, но бугарската влада треба добро и поактивно да работи со Австрија и Холандија.

„Проблемот не е во Европската комисија, ниту во Европскиот парламент, туку проблемот е во овие две земји, посочи тој и додаде дека Бугарија е заложник на внатрешната политика на Австрија и Холандија.

Проблемите на Австрија и Холандија не можат да бидат главни причини Бугарија и Романија да не бидат дел од Шенген, со оглед на тоа што направивме напори, техничките критериуми се исполнети и имаме политичка поддршка од европските институции“, рече европратеникот. беше нагласен.