Помош на затвореникот кој избега од комбе на затворска полиција му дало возило со марка ауди, кое се испречило на патот, се вели во соопштението од Министерството за правда кое изнесув а детали за филмското бегство на затвореникот М.Б. осуден на 20 годишна казна за убиство во 2016-та година.

Б.М од Тетово е осуден на вкупна казна од 21 година затвор, од кои 19 за убиство и две за неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори.


Казната ја издржува од 28.12.2020 година, а истекува на 17.04.2040 година.

Од Правда велат дека Управата за извршување санкции ќе испитува зошто службеното возило на затворот немало полициска асистенција.

„На ден 12.01.2023 година, околу 23,20 часот при спровод на осуденото лице Б.М (36) од КПУ Идризово во Ургентниот центар Мајка Тереза поради повреда на десната рака, на автопатот кон Скопје кај бензиската пимпа на Лукоил, службеното возило било пресретнато од возило марка ауди со сива боја без регистерски таблички, кое им го блокирало патот.

Осуденото лице во тој момент му го одзел службениот пиштол од футрола на затворскиот полицаец И.Х кој го возел комбето, пукал во него и го повредил во долниот дел на стомакот.

Поради повредата, возачот го запрел возилото, а осуденото лице  се дало во бегство со патничкото возило ауди.

Вработените во затворската полиција го пријавиле случајот во СВР Скопје. Повредениот затворски полицаец е префрлен во болница на натамошно лекување а со учесниците на настанот извршени се разговори од страна на надлежните на МВР.

Издадена е наредба за распишување на централна потерница. Управата за извршување на санкции ќе направи вонреден надзор во КПУ Идризово и за сите утврдени неправилности ќе преземе соодветни мерки со цел да се утврди зошто не била обезбедена полициска асистенција за спровод до болница Воедно. Ќе се утврдува дали постои одговорност за организацијата на спроведувањето на осуденикот како и за пропустите кои довеле до ваква разврска на целиот настан“, се вели во соопштението од Правда.