Атина ги демантира изјавите наАлбин Курти дека е поблиску до признавање на независноста на Косово.

На прашањето на EURACTIV за изјавата на Курти, извор од грчката влада коментираше: „Грчката позиција остана непроменета“.


Грција, Словачка, Романија, Шпанија и Кипар не ја признаваат независноста на Косово, еднострано прогласена во 2008 година по војната со Србија од 1998 до 1999 година, од која таа беше поранешна покраина.

Говорејќи на полската телевизија во неделата, Курти рече: „Работевме напорно на дипломатски аспект за тие да се приклучат на мнозинството земји на ЕУ. Грција е во првите редови на овие земји, која е поблиску до признавање на независноста на Косово. Тоа го покажува и статусот на нашата канцеларија во Атина“.

Грција има Канцеларија за врски акредитирана од УНМИК во Приштина, додека Атина има Канцеларија за економски и трговски прашања на Косово.

Во 2021 година, таа беше надградена во Канцеларија за интереси, и иако не може да го вее косовското знаме надвор, може да издава визи. Атина ги признава и пасошите издадени од Косово.

Но, на прашањето на EURACTIV за изјавата на Курти, извор од грчката влада коментираше: „Грчката позиција остана непроменета“.