Првиот вицепремиер Артан Груби денеска пред медиумите рече дека „сите пратеници кои биле доведени во заблуда од своите партиски лидери“ ќе се приклучат во новото парламентарно мнозинство во наредниот период.

„Ситуацијата е стабилна, Македонија е безбедна на патот до ЕУ кој е загарантиран и сум убеден дека пратениците беа ставени во заблуда од два-тројца партиски лидиери. За нив сум убеден дека ќе дојдат во мнозинство


Немаме контакти само со Алтернатива, имаме со Беса, Алијанса, ВМРО-ДПМНЕ, само со Левица немаме.

Сите тие пратеници кои се определиле да ја видат нашата држава во ЕУ ќе се приклучат.

Тоа значи дека решението е сите тие пратеници и политички партии кои поддржуваат европска Северна Македонија треба да се приклучат кон оваа Влада“, рече Груби.

Минситерот за политички систем ова го изјави по учеството на отворањето на третото издание на културно-научната манифестација „Денови на азбуката“.

За пратеникот Кастриот Реџепи рече дека се издигнал и се надминал себе си со тоа што одлучил да не му се приклучи на опозицискиот блок.

– ДУИ нема вршено притисок над ниту еден пратеник, туку многу беа изманипулирани кога се потпишаа на иницијативата без да знаат дека се против евроинтеграцискиот процес, додаде Груби.