Анкета ИПСОС: Огромна разлика меѓу опозицијата и власта

Најновата анкета на агенцијата ИПСОС покажува дека доколку утре има парламентарни избори ќе се случи голема победа на ВМРО-ДПМНЕ, брифираат партиски извори.

За потребите на ВМРО ДПМНЕ, агенцијата ИПСОС од 02.03 до 16.03.2022 година извршила теренска анкета на 1 007 испитаника која покажува разлика од 8,7 % во корист на ВМРО-ДПМНЕ.

На прашањето доколку утре се одржат предвремени парламентарни избори за кој би гласале, добиени се следниве одговори:

ВМРО ДПМНЕ 18.2%

СДСМ 9.5%

ДУИ 4.1%

ЛЕВИЦА 4.0%

АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ 3.5%

БЕСА 1.2%

АЛТЕРНАТИВА 0.7%

ДПА 0.4%

ЛДП 0.2%

ДРУГИ 1.2%

НЕОДЛУЧНИ 16.5%

ОДБИВАМ ДА ОДГОВОРАМ 15.9%

НЕМА ДА ГЛАСАМ 24.6%

Според анкетата ВМРО-ДПМНЕ има предност од речиси 4 % пред сите партии во владата, СДСМ, ДУИ и Алтернатива заедно.

Вкупно 57 % од граѓаните од различни причини не кажале за кого би гласале, од нив една четвртина нема воопшто да гласа а 32,4 одбиваат да кажат или се уште не одлучиле.

Анкетата мерела и доверба во политичарите

Се гасне сенката на човекот за кој многумина сметаат дека владее од сенка

Кој македонски политичар има најголема доверба од народот (АНКЕТА)