Првиот претседател на Собранието Стојан Андов директно прозива тројца луѓе за создавање штета во спорот со Софија односно врз македонската позиција во односите со Бугарија и консеквентно на патот кон ЕУ.

Според Андов тројцата кабаетлии се екс премиерите Заев и Бучковски од кој вториот е преговарач со Софија како и професорот Денко Малески.

,,Република Македонија е членка на НАТО и се стреми за полноправно членство во ЕУ, наоѓајќи се пред нејзините врати, и затоа не треба да се допушти да бидеме измамени од политиката на спомнатите бугарските државни раководители, како во бугарските, така и во европските институции, каде што основа и натаму во нивната политика е Санстефанска Бугарија”, пишува Андов во најновата колумна за неделникот Фокус кој излегува утре.

Тројцата наведени во последниве 3 години дадоа десетици изјави со кои сериозно ја нарушила македонската позиција во односите со Бугарија и предизвикаа сериозни реакции кај јавноста која не ги прифаќа нивните субјективни и честопати паушални оценки и анализи.