Најголемите извозно ориентирани компании чии акции се котирани на нашата берза ги објавија финансиските резултати за до крајот на септември годинава. Резултатите се повеќе од охрабрувачки за нашата економија во овие исклучително тешки и неизвесни услови кога вртоглавиот раст на цени на енергенсите создава „ново нормално“.

Анализата на „Фактор“ покажува дека најголемите десет извозници чии акции котираат на берза и за кои имаме официјални податоци за девет месеци направиле девизен прилив од 667 милиони евра. Тоа значи дека нивниот извоз во последните три месеци (во споредба со извозот на најголемите 10 компании извознички чии акции коритаат на берзата) пораснал за 56 отсто што е голем резултат на нашата економија.


ОКТА е убедливо најголем извозник на овие девет месеци со реализација од 200 милиони евра. Втора на листата е македонската фармацевтска гордост „Алкалоид“ со 122,6 милиони евра (консолидиран извештај н.з.), кој е за нијанса пред челичниот гигант „Макстил“ со 121,4 милиони евра.

Линк до целата анлиза на Фактор.мк.