Американската амбасадорка Анџела Агелер денеска го честиташе празникот 8 септември ден на независноста на Македонија без да го спомене зборот Северна но и без да ја спомне Македонија.

Агелер во текстот објава која е на македонски и албански јазик става знаменце на земјата но ако некој странец чита нема да знае за кого се работи и кој слави национален празник.


И на фотографијата во објавата нема Северна ниту Македонија

,Среќен ден на Независноста! Горди што сме ваши партнери и сојузници и со нетрпение ја очекуваме нашата континуирана соработка во годините што доаѓаат. Среќен ден на Независноста! Urime Dita e Pavaresise! 🇲🇰🤝🇺🇸

Дали Агелер со неспоменување на Северна се обидува да ги одоброволи тие што се против новата додавка не е сосема јасно но дефинитивно ги иритира тие што во честитката не може да прочитаат на која држава амбасадорката и честита празник.

Голем дел од коментарите на твитот на амбасадорката на Х поранешен Твитер, не се за објавување

За разлика од Агелер нејзиниот шеф американскиот државен секретар Блинкен користеше Северна Македонија во честитката

Блинкен со честитка за денот на независноста: САД и натаму ќе стојат зад Македонија