Алтернатива со груба порака до Македонците што мислат дека Албанци ќе ја пеат ,,Денес над Македонија се раѓа”

Партијата Алтернатива ја одбива можноста Албанци да ја пеат државната химна „Денес над Македонија се раѓа“. Според партијата тој Македонец што мисли така има сериозни проблеми со перцепцијата на реалноста.

На денешниот прес на албанската партија Алтерантива, Орхан Муртезани им порача на македонците да помислуваат дека некој Албанец ќе ја пее македонската химна.

„Како што многупати сме кажале, ако има некој Македонец кој верува дека Албанците некогаш некаде ќе ја отпеат „Денес над Македонија се раѓа“, тој има сериозни проблеми со перцепцијата на реалноста, бидејќи – додека оваа држава не ја разбира мултиетничката реалност – туку инсистира на моноетнички македонски државни симболи, тоа никогаш нема да се случи“, вели Муртезани.

„По посетата на премиерот на Косово, Албин Курти, во Скопје и во Тетово и реакциите кои изнесени во јавноста по оваа посета, особено за делот на иконографијата, ниту претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, не го оставија рамнодушен. Плашејќи се дека Ковачевски и Апасиев го заземаат целосно местото на албанофобијата, конечно и тој излезе на сцена да побара правна одговорност за оние кои го „уништија државноста на РСМ“ поради химната на албанското знаме и албанските национални знамиња“, порачува Муртезани кој му упатува порака и на претседателот Пендаровски:

,,Мора да истакнеме дека тој со оваа реакција, напаѓајќи го Албин Курти, се чини дека ù се додворува на ДУИ за да го поддржи и за една кандидатура. Освен тоа, се чини, тој сака да им покаже на Апасиев и на албанофобните македонски националисти дека им е лојален кон „нив“ и, конечно, но најважно, тој преку оваа реакција како да сакаше да му докаже и на Александар Вучиќ дека е подготвен да го повторува својот рефрен секогаш кога тој ќе искаже антиалбански пораки.

Како и да е, за здравјето на оваа држава и нејзиниот претседател е добро повеќе да не гледаат српски соништа, бидејќи тоа сериозно му штети на удобноста и мирот на Балканот”, смета Муртезани.