Академик Сашко Кедев вчера пак се качил на врвот на светот кога го освоил Манаслу, врв на Хималаите на 8163 метри надморска висина.

Bergwelten
Manaslu

Познатиот кардиолог кој ги има освоено сите 7 највисоки врвови на сите континенти бил дел од експедицијата која успешно се искачила на врвот кој се нарекува Интелект или душа.

Од Википедија

Манаслу (непалски: मनास्लु, познат и како Кутанг) е осмата највисока планина во светот на 8.163 метри (26.781 стапки) надморска височина. Се наоѓа во Мансири Химал, дел од непалските Хималаи, во западниот-централен дел на Непал. Името Манаслу значи „планина на духот“ и потекнува од санскритскиот збор манаса, што значи „интелект“ или „душа“. Манаслу првпат се искачи на 9 мај 1956 година, од Тошио Иманиши и Гјалзен Норбу, членови на јапонска експедиција. Се вели дека, со оглед на многуте неуспешни обиди на Британците да се искачат на Еверест пред Новозеланѓанецот Едмунд Хилари, „исто како што Британците го сметаат Еверест за своја планина, Манаслу отсекогаш бил јапонска планина“.