За разлика од министерот за надворешни работи Бујар Османи кој новата година им ја честита и на Македонците на македонски јазик лидерот на ДУИ Али Ахмети Груби воопшто не им честита на македонски јазик на Македонците од чии даноци неговите функционери цели 20 години земаат плата и ги возат во службено владино возило.

Османи дури се потрудил да сними видео на македонски јазик а Ахмети не можел да напише ниедна реченица на јазикот кој е службен во Макеоднија, кој тој го говори и за кој вели дека е заштитен.


Во ДУИ за ова прашање посебна приказна е Вицепремиерот Артан Груби кој на својот политички профил на Фејсбук честита двојазично а на својот личен профил не честита нова година на Македонски на македонски туку само на албански.

На потег е повторно вицепремиерката Славица Грковска која ако е доблесна и не се плаши мора да утврди дали Груби како државен службеник со употреба само на албанскиот јазик на својот личен профил го прекршил етичкиот кодекс на владата.

Грковска е одговорна за добро владеење на владата а упатување на порака за нова година од вицепремер само за една етничка заедница од еден од своите профили е можна дискриминација и кршење на кодексот по повеќе точки.

Обраќањето на Османи на македонски јазик

https://fb.watch/hNtB7NWSvJ/

Најчитани вести

Ако може им да се верува на македонскиот мистик и тие што ја анализираат ќе биде пеколно тешко во наредниве 12 месеци

Баба Ванѓа и претскажувања за 2023, лоши вести за хаотичниот свет

Ахмети веќе не го користи и македонското знаме кое го стави пред себе на десната со американката Агелер.

,,Македонството” на Ахмети траеше до заминувањето на истражителите на САД за Црната Листа