Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, не се согласува со танакаречената „огнена група“ во партијата која бара дебата за отчетност незџадоволна од работата на некои висддоки функционери во партијата кои се и на високопозиционуирани државни функции.

„Дебатата не престана. Дебатата заврши“, изјави Ахмети синоќа во гостувањето во телевеизијата Клан Македонија.


Лидерот на ДУИ ја демантира „огнената група“ во партијата дека тој е оној кој ја внесува Алијансата за Албанците во Владата.

Според Агхмети, идејата за заедничка влада со албанската опозиција е постара и се разговарало 3 или 4 години,

„Ова нема никаква врска со противпожарната бригада. За оваа иницијатива се зборува веќе 3-4 години. Се сретнав со г. Зиадин Села, со господинот Тачи, со г. Билал Касами. Сите ги знаат моите ставови за овие случувања и тоа нема никаква врска со огнената група“, изјавил Ахмети како што пренесува Клан Македонија.