Агелер : Корупцијата продолжува да биде најголем проблем во Македонија

Корупцијата продолжува да биде еден, ако не е најголем предизвик со кој се соочува оваа земја. Беше и кога бев тука порано. Искрено, има системски проблем уште од независноста пред 31 година. Затоа не можеме да обвиниме само една Влада или институција, истакна амбасадорката на САД во Република Северна Македонија, Анџела Агелер, во „Вести плус“ на Канал 5 телевизија.
Тоа е одговорност на судството и на секоја Влада и да бидеме искрени кон граѓаните, корупцијата не се случува сама од себе. Не можам само јас да бидат корумпирана. Тоа е производ на одлуки на поединци, на граѓани и официјални лица. Искрено се надевам на вистинска промена – потенцира Агелер.
Таа додаде дека евроинтегративниот процес ги адресира токму овие прашања и оти тоа ќе биде од огромна помош.