Само Косово и БИХ зад Македонија на листата на балканската вакцинација

Само Косово и Босна и Херцеговина се зад Македонија на листата на земји од Балканскиот регион според бројот на вакцинирани лица против Ковид19.

Србија е првата балканска држава што успешно вакцинираше против корона една третина од населението со една доза и една четвртина од населението со две дози.


Софтвер инжинерот Стеван Трајковски кој постојано информира за нивото на вакцинација на граѓаните од регионот и светот ја дава последната листа на бројот на вакцинирани.

На неа Македонија е на 10 место од вкупно 12 земји во овој дел од Европа.

Балкански држави со највисок процент вакцинирани против корона: