Мултимилијардерот крие 18 милијарди долари што американските даночни власти никогаш нема да можат да ги допрат, пишуваат медиумите.
Милионерот во приватна хуманитарна организација има доларски износ кој е поголем од економијата на Јамајка или на Албанија, на пример.
Сорос префрли повеќе од 19 милијарди долари од својот инвестициски фонд во Фондацијата Отворено општество во текот на изминатите неколку години.
Според Волстрит џорнал, кога едно лице донира неодреден имот на приватна фондација, тој може да задржи до 20 проценти од неговата пазарна вредност по даночна пријава. Што може да важи пет години.
Кога Конгресот отстрани едно даночно олеснување во 2008 година, на инвеститорите им беше наложено да платат акумулирани даноци до 31 декември 2017 година.

Откако Сорос го искористи овој даночен маневар, (ги префрли парите) излегува дека не им должи ништо на даночните власти
На овој начин, донаторите можат да ги контролираат своите пари со години или дури децении, бидејќи фондациите можат да ангажираат членови на семејството да управуваат со таа „активност“. Значи, парите можат да останат во семејството Сорос речиси засекогаш.